Nye klinisk tilgængelige migrænebehandlinger rettet mod CGRP-signalering

Kristian Agmund Haanes | Aug 2019 | Psykiatri |

Kristian Agmund Haanes
seniorforsker,
Klinisk Eksperimentel
Forskningsafdeling,
Rigshospitalet Glostrup

Karin Warfvinge
professor,
Klinisk Eksperimentel
Forskningsafdeling,
Rigshospitalet Glostrup

Lars Edvinsson
professor,
Klinisk Eksperimentel
Forskningsafdeling,
Rigshospitalet Glostrup

Migrænepatienter har akkurat fået adgang til en ny gruppe af mediciner, der er effektive til behandling eller forebyggelse af deres smertefulde hovedpine. De nye behandlingsformer fungerer ved at forhindre signaleringen med et potent neuropeptid, calcitonin gen-relateret peptid (CGRP). Dette er en unik strategi for behandling af migræne, en kronisk primær hovedpine-lidelse, der rammer næsten 15% af hele befolkningen på verdensplan.1  Migræne manifesterer sig som tilbagevendende angreb af moderat til svær hovedpine, der varer 4-72 timer. Hovedpinen er typisk pulserende og unilateral - og er forbundet med kvalme og/eller følsomhed over for lys og lyd. De behandlingsmuligheder, som har været tilgængelige indtil nu, har ikke kunne forhindre den personlige og økonomiske byrde af migræne, og de profylaktiske lægemidler er ikke specifikke for migræne, men omfatter anti-epileptiske lægemidler, β-blokere og antidepressive mediciner. CGRP og dets signalvej i migræne CGRP er en peptid-neurotransmitter, som er lokaliseret i perifere sensoriske neuroner og adskillige steder i hele centralnervesystemet. Undersøgelser af det trigeminovaskulære system har givet os meget kundskab om CGRP’s rolle i de kraniale sensoriske nerver involveret i migræne.2 CGRP i venøst blod kommer fra steder med neuronal frigivelse, for eksempel vil CGRP frigivet lokalt fra hovedets sensoriske nerver kunne detekteres i patientens ydre jugular vene. I 1990 gjorde man den centrale observation, at CGRP udskilles unikt under et akut migræneanfald.3 Blodprøver, som blev taget fra patientens ydre jugular vene, viste forhøjede CGRP-niveauer under hovedpine, men ingen ændring i niveauerne af andre neuropeptider forbundet med trigeminale og autonome nerver (se figur 1).  Yderligere støtte til CGRP’s rolle i hovedpine er senere kommet fra flere kliniske undersøgelser, hvor eksogen CGRP blev injiceret intravenøst hos patienter, der var tilbøjelige til at få migræneanfald.4 Denne stimulering fremkaldte en migrænelignende hovedpine. Triptaner har været den hyppigst anvendte medicin for akut migrænebehandling igennem flere årtier. I begyndelsen af 1990’erne blev...