ApoB:A1 er en lovende biomarkør til at prædiktere for kardiovaskulære sygdomme hos patienter med lupus

Best Practice Nordic | Nov 2019 | Reumatologi |

I studiet “Metabolimics in juvenile onset SLE: identifying new biomarkers to predict cardiovascular risk”, har en gruppe forskere, herunder lægen George Robinson fra University College London, undersøgt hvorvidt lipoproteinet ApoB:A1 kan være med til at prædiktere kardiovaskulære sygdomme hos lupus-patienter med tidlig sygdomsdebut (JSLE). Studiet viser lovende resultater, idet forskerne har fundet, at ApoB:A1-ratioen kan identificeres som en stærk biomarkør for JSLE-patienter indikerende høj eller lav CVR i den undersøgte kohorte. Studiets resultater er blevet fremlagt på EULAR 2019. Konklusionerne er dog afgrænset til den engelske kohorte, understreger George Robinson, idet biomarkøren mangler at blive valideret i andre kohorter: ”På det kardiovaskulære område har ApoB:A1-ratio vundet frem som biomarkør, men i forhold til lupus er det et forholdsvist nyt område. Studiet kan derfor bruges til at generalisere til andre studier, men metoden skal prøves af i andre kohortestudier, før den vil kunne anvendes i klinikken i forhold til patienter med lupus.  Og netop på det kardiovaskulære område har ApoB:A1-ratio vist sig at være en god biomarkør for kardiovaskulære sygdomme: ”Studier viser allerede, at det er en stærkere markør for kardiovaskulære sygdomme end de konventionelle metoder med brug af for eksempel LDL-niveauet”, uddyber han. Skrevet av Nadia Pedersen, journalist