Lene Trier
sygeplejerske,
forfatter,
foredragsholder,
ADHD-coach,
Rusmiddelcenter Holbæk


Erfaringer fra voksne med ADHD og fra unge i en ADHD-klinik viser, at der er nogle specielle forhold omkring ADHD og seksualitet. Mennesker med ADHD befinder sig således oftere i yderområderne af ”normal” seksualitet, og kan have enten markant øget eller markant nedsat seksuel lyst. De kommer lettere til at overskride egne eller andres seksuelle grænser. De dyrker formentlig oftere mere fantasifuld sex, men får også lettere kønssygdomme og uønskede graviditeter. Mine erfaringer fra samtaler med voksne med ADHD samt fra arbejdet i en ADHD-klinik med unge gennem en årrække er, at der er nogle specielle forhold omkring ADHD og seksualitet.Der er ikke skrevet ret meget om emnet, men en amerikansk sygeplejerske, Vicki T. Hyatt og en amerikansk psykolog Ari Tuckman beskriver samme erfaringer som mine. Forskning1 viser, at der er mere tilbøjelighed til risikabel seksuel adfærd blandt mennesker med ADHD, end der er i gennemsnitsbefolkningen. Særligt koncentrationsvanskeligheder, impulsivitet og vanskeligheder med at kontrollere adfærd giver desuden udfordringer i forhold til ADHD og seksualitet. Man kommer let til at overskride andre menneskers grænser, hvis man ikke kan styre sin opførsel, og de fleste mennesker er særligt sensitive, når det handler om af få overskredet seksuelle grænser. Mennesker med ADHD oplever desværre også uønsket graviditet og seksuelt overførte sygdomme hyppigere end gennemsnitsbefolkningen. Det gælder for både mænd og kvinder. Når øget libido og impulsiv adfærd følges ad, mangler der nogle gange en stopknap, hvis der ikke er kondomer indenfor rækkevidde. Libido Det, der kan se ud som stor seksuel appetit - øget libido, kan også tolkes som uhæmmet adfærd. Ligesom andre dele af adfærden kan være svær at styre, kan det også være svært at kontrollere den seksuelle appetit. De fleste mennesker kender til øget libido, når de er nyforelskede. Det er en naturlig proces, at den lyst sammen med forelskelsen falder...