Test din viden om kæmpecelle arteritis (GCA)

Best Practice Nordic | Jul 2020 | Almen praksis | Reumatologi |

Tjek din viden om kæmpecelle arteritis Kæmpecelle arteritis, Giant Cell Arthritis, GCA, er en primær, inflammatorisk sygdom i de store og mellemstore arterier. Den rammer fra 50-års alderen, med højeste incidens omkring 70 års-alderen, og er hyppigst blandt kvinder. Kæmpecelle arteritis kan opdeles i kraniel kæmpecellearterit (affektion af arterie temporalis og andre kranielle kar) eller storkars-vaskulitis (LV-GCA) lokaliseret til aorta og større forgreninger herfra. GCA øger risikoen for iskæmiske komplikationer, herunder synstab - hyppigst ved kraniel kæmpecellearterit. Ved isoleret storkars-vaskulitis (LV-GCA) er der endvidere risiko for eksempelvis aorta aneurisme. Behandling med glukokortikoid eliminerer som regel effektivt både symptomer og fasereaktant forhøjelse men ved prednisolon forårsaget komorbiditet, relaps GCA eller refraktær GCA, anbefaler den nationale behandlingsvejledning et nyt behandlingstilbud. Tag vores faglige test om GCA og tjek din viden om symptomer og behandling. Du vil se de korrekte svar til sidst i testen. [gravityform id="31" title="true" description="false" tabindex="2"]