Skip to Content

Immunglobulin M Reumatoid Factor og anti-Cyclic Citrullinated Peptides – anvendelse i almen praksis

Patienter med led- og muskelsmerter er hyppige i almen praksis. Et fåtal af disse vil have artrit – herunder reumatoid artrit (RA). IgM RF og anti-CCP er serologiske undersøgelser, der kan biddrage til diagnostikken af RA. En fjerdedel af patienterne med reumatoid artrit er negative for IgM RF og anti-CCP. IgM RF er mere anvendt end anti-CCP i almen praksis og prøverne gentages ofte. Anti-CCP er mere specifik end IgM RF, og i almen praksis har vi vist, at NPV for anti-CCP og IgM RF er ligeværdig, men at anti-CCP har en bedre PPV. Brug af anti-CCP fremfor IgM RF anbefales derfor, men en negativ test udelukker ikke RA eller øvrige behandlingskrævende artritter.

Få adgang

Hvis du er læge, sygeplejerske eller anden sundhedsprofessionel kan du få adgang til hele artiklen ved at oprette en profil på BestPractice Nordic.

Brænder du for at skrive?

Vil du gerne dele din forskning eller dine kliniske erfaringer med dine kollegaer inden for netop dit speciale? Har du en ide til en artikel, som du gerne vil udgive hos os? Send redaktionen en mail på redaktion@bpno.dk

Send mail til redaktionen
Back to top