Patientcase: Biologisk medicin har næsten kureret plagsomt udslæt
Skrevet af Morten Svarre, sundhedsfaglig journalist
Poul Stannum er 79 år, pensionist og bor i en lejlighed i Frederikssund. Han er uddannet murer, men har det meste af sit arbejdsliv haft andre jobs på grund af atopisk dermatitis. Sygdommen har han haft så godt som hele sit liv. Som barn var han indlagt på Sundby Hospital, fordi sygdommen var meget udtalt.
Da han skulle vælge uddannelse, faldt valget på at blive murer, men det er et fag, som generelt er ret hårdt for huden – særligt når man har eksem.
”Min far skulle finde job til mig. Jeg ville gerne være murer, men det var svært at finde læreplads. Jeg fik dog en læreplads i 1954, og blev udlært murer i 1958. Jeg var murer i 21 år, men arbejdet blev efterhånden ret hårdt for mig på grund af mit eksem,” beretter Poul, og han fortsætter:
”Min læge sagde til mig, at jeg var nødt til at finde en anden branche. Jeg kom under revalidering og blev ansat som portør på Hillerød Sygehus. Det job var jeg i det store hele glad for, og jeg var der i 27 år. Jeg syntes, det var et spændende job, og de var glade for mig, men jeg havde stadig eksem, jeg var meget rød i hovedet, og eksemen blussede jævnligt op,” fortæller han.
Skiftede job
”På et tidspunkt skulle alle portører gøre rent samtidig med, at de skulle passe deres andre pligter på sygehuset. Jeg fik derfor rengøringsjob på Hillerød Sygehus, men der var problemer med det nye job, på grund af rengøringsmidler, som forværrede mit eksem. Jeg havde en fysioterapeut, som tog mig i forsvar, men det endte med, at jeg blev sendt hjem,” fortæller han og fortsætter:
”Så jeg tog fat i min pensionskasse og fik kontakt med en socialrådgiver, som virkelig hjalp mig – så jeg begyndte igen på jobbet, men kunne kun tørmobbe, fordi jeg ikke måtte arbejde med væsker. Jeg forsøgte at få en flexordning på jobbet, men havde mange på nakken. Så jeg stoppede og gik på pension som 62-årig, for helbredet er jo vigtigst,” understreger Poul.
Dårlig søvn og fødevareallergi
Udover arbejdslivet kan meget andet også være påvirket som følge af atopisk dermatitis. Søvnen kan være forstyrret, især på grund af kløe. ”Jeg havde tit svært ved at sove. Det kløede enormt overalt på kroppen, og jeg vågnede let. Jeg skulle altid sove koldt, ellers var det endnu værre,” fortæller Poul.
Atopisk eksem kan også medføre andre symptomer end kløe og udslæt. Mange får også fødevareallergi. Det var også tilfældet for Poul, der for eksempel ikke kan tåle nødder og æg.
Stor social betydning
Når man har atopisk eksem, betyder det meget for udseendet, fordi udslættet ofte også forekommer i ansigtet. Der opstår desuden ofte misforståelser, især i retning af, at mange tror, det smitter. Poul fortæller: ”I skolen var det synligt. Udslæt hele tiden i ansigtet og på hænderne, og mange troede det smittede.”
Poul har i dag stor glæde af at være medlem af en patientforening, hvor han kan møde andre, der også har atopisk dermatitis.
Ny behandling gav mindre eksem og bedre søvn
I dag er der flere behandlingsmuligheder, end da Poul var barn og indlagt med atopisk dermatitis. Foruden flere forskellige behandlinger gennem årene har han også været på en måneds kurophold i Israel med stærk sol og særlige kurbade. Effekten af kurop-holdet holdt dog kun en måned, så var eksemet tilbage.
For et år siden blev Poul sat i biologisk behandling på Bispebjerg Hospital.
”Jeg får en indsprøjtning hver 14. dag og går til regelmæssig kontrol. Det har hjulpet mig kolossalt meget. Jeg har meget mindre eksem nu og sover langt bedre. Dog kan det ind i mellem give lidt madlede som bivirkning,” fortæller han.
Motion er vigtigt!
Motion betyder meget for både det fysiske og psykiske velvære, men kan være problematisk, når man har eksem – især når man sveder, hvilket fremprovokerer kløe.
”Før, når jeg dyrkede motion, begyndte det at klø, når jeg svedte. Det er helt fint nu. Jeg går til fitness-fodbold, som både er styrketræning og fodbold. Det er rigtig godt. Klubben er stiftet af en professor, som forsker i ældre og motion, og er mest for personer over 60 år,” fortæller Poul.
”At være med her betyder meget psykisk, også på grund af kammeratskabet – og motionen betyder ikke mindst meget for helbredet i det hele taget. Jeg har type 2-diabetes, men efter jeg er begyndt at dyrke mere motion, er blodsukker-niveauet blevet bedre,” understreger han.
Et par gode råd
Poul giver et par simple råd: ”Man skal have ro på og passe søvnen. Man må ikke have for meget at tænke på. Tag kolde brusebade. Få en god læge, der forstår en og lytter til en! Der bliver forsket mere i atopisk eksem i dag, og det er der jo kommet noget godt ud af, for eksempel den biologiske medicin, som nærmest er en mirakelkur! Og så har jeg en pragtfuld hustru,” slutter Poul.
Brænder du for at skrive?
Vil du gerne dele din forskning eller dine kliniske erfaringer med dine kollegaer inden for netop dit speciale? Har du en ide til en artikel, som du gerne vil udgive hos os? Send redaktionen en mail på redaktion@bpno.dk
Send mail til redaktionen