Skip to Content

Den gode daglige pleje af atopisk dermatitis hud

Personer med atopisk eksem har en skrøbelig hud, som klør. Det er vigtigt at forebygge og behandle denne kløe, for at man så vidt som muligt holder hudbarrieren intakt og forebygger, at der opstår hudinfektioner. En god daglig rutine med at rense huden – og med at påføre creme med fedt og fugt er vigtig.

På apoteket møder vi personer med mange forskellige typer eksem. Der er både tale om de slemme og kraftige eksemer, som for eksempel psoriasis og atopisk dermatitis, og også de mildere former. Rådgivningen afhænger af, hvor svær eksemen er, samt af varigheden af de symptomer eller gener personerne har. Rådgivningen skal give kunden en viden om, hvordan man kan pleje sin hud for at undgå udtørring, samtidigt med at man kan forbygge og behandle milde tilfælde.

Hvis ikke generne forsvinder inden for en kortere periode, eller hvis tilstanden ser meget slem ud, vil vi altid opfordre personen til at tage en snak med deres læge. Det er dog stadig en god ide, at personen får tilbudt rådgivning om god hudpleje – dels fordi der ofte går noget tid inden man kommer til læge, og dels fordi en eventuel medicinsk behandling i næsten alle tilfælde vil drage fordel af en god supplerende hudpleje.

Apoteket har et meget stort udvalg af hudplejeprodukter til forskellige formål og forskellige hudtyper. Det kan være vanskeligt selv at finde det rette produkt til personer med atopisk dermatitis. Det er derfor godt at få råd med på vejen, på apoteket eller hos lægen.

Læs kommentar af Anne Skov Vastrup, formand for Atopisk Eksem Forening, vedrørende brug af cremer til atopisk dermatitis.

Første step – rens huden

Der er meget fokus på, at personer med atopisk dermatitis skal have tilført fedtholdig creme for at undgå udtørring af huden. Det er naturligvis korrekt. Det er dog vigtigt at starte med, hvordan man vasker huden. Derefter vælger man en creme, som matcher behovet.

En del undlader fejlagtigt at rense huden, da man unødigt vil fjerne fedtstof fra huden. Eksem ødelægger dog hudens naturlige barrierer og giver en forhøjet risiko for tilstødende hudinfektion, og derfor er gode renserutiner ekstra vigtige for personer med eksem.

Start hudplejen med at rense huden af med et mildt renseprodukt. Et sæbebaseret renseprodukt kan ofte affedte huden og fjerne for meget af hudens naturlige fedtstoffer. Vælg derfor helst en sæbefri variant såsom vaskegel, vaskeolie, vaskeskum eller lignende.

Bade skal helst være korte, og meget varmt vand bør undgås.

Ofte er hænderne ekstra udsatte. Når hænderne ikke er synligt beskidte, kan man i mange tilfælde reducere antallet af håndvaske ved at gnide hænderne med en desinficerende alcogel, hvor man ikke får fjernet fedtstoffet, men man får desinficeret hænderne og slået bakterierne ihjel.

Andet step – tilfør fedt og fugt med creme

Hudens barrierefunktion kan bedres ved at tilføre fedt og fugt dagligt. Det kan forebygge nye eksemudbrud og forlænge perioderne mellem opblussen. Samtidig vil det understøtte eventuel medicinsk behandling.

Når man skal vælge den rette creme til en person, er der flere ting, der skal med i vurderingen:

• Undgå cremer med parfume og unødvendige indholdsstoffer.
• Cremens fedtprocent og eventuelt kløestillende indholdsstoffer.
• Sæsonen – vinter eller sommer.
• Kundens oplevelse og accept af cremen.

Høj fedtprocent er ikke altid bedst

Der er forskel på cremers fedtprocenter. En lotion er tilsat mere vand og mindre fedt, og den plejer derfor ikke huden lige så effektivt som en creme. En creme er god, hvis man mest har tør hud eller en mild eksem.

Ved en mere svær eksem kan der med fordel bruges en creme, som også indeholder fedt, da den får lukket huden inde og givet den ro til at hele sig selv. En ofte brugt tommelfingerregel er, at jo federe en creme er, jo bedre. Det er dog i den grad en sandhed med modifikationer, da der er stor forskel på fedtstoffer.

Nogen fedtstoffer minder mere om hudens egne lipider og trænger dermed bedre ind i huden samt medvirker bedre til hudens barrierefunktion end andre. Da disse hudidentiske lipider er dyrere, ses det faktisk i mange hudplejeserier, at den mest plejende creme faktisk ikke nødvendigvis er den med højest fedtindhold. (I så fald kunne vi jo egentlig bare have brugt stegemargariner som et billigt alternativ.) Ofte hedder disse cremer noget med »repair«, »SOS«, »recover«, »cure«, »intensiv« med mere.

Hvis huden klør, skal man som vidt muligt undgå at kradse. Der findes cremer med indholdsstoffer, der virker kløedæmpende på huden. Flere cremer på apoteket indeholder vand med et meget højt mineralsk indhold, som beroliger huden. Andre produkter er derudover tilsat for eksempel havre, zink eller andet, som også er kendt for at berolige huden. En god creme i lommestørrelse kan man have med sig. Den kan man bruge til at smøre på, i stedet for at kradse sig.

Vinter eller sommer

Generelt er anbefalingen til den samme type eksem ens året rundt. Der er dog sæsonforskelle. Om vinteren anbefales oftere federe cremer. Dette skyldes at vi på grund af opvarmning af fugtfattig luft udefra, har meget tør luft i boligerne og dermed generelt større problemer med tør hud og eksem. Samtidigt kan en meget fed creme om sommeren opleves tung og knap så behagelig på huden.

Cremens konsistens er vigtig for compliance

Konsistensen er en meget vigtig parameter, specielt hvis der er tale om en creme, som personen skal anvende over en længere periode. De fleste ønsker en creme, der trænger hurtigt ind i huden. Der er dog også en del, som foretrækker en fedtet fornemmelse på huden.

Har personen fået eksem lige her og nu, og man formoder, at det kan gå væk på to uger, kan man godt tilbyde patienten en lidt mere fedtet creme. En person med atopisk dermatitis, som skal bruge cremen over en længere periode, skal have tilbudt en konsistens, som personen kan acceptere at bruge i lang tid. Det er trods alt bedre med en creme, der bliver brugt end en »korrekt«, der ikke bliver brugt.

Der findes altså ikke én vidundercreme, man kan anbefale til alle.

Brænder du for at skrive?

Vil du gerne dele din forskning eller dine kliniske erfaringer med dine kollegaer inden for netop dit speciale? Har du en ide til en artikel, som du gerne vil udgive hos os? Send redaktionen en mail på redaktion@bpno.dk

Send mail til redaktionen
Back to top