Skip to Content

Hvor plastisk er kroppens smertehæmmende system?

Smerter i bevægeapparatet udgør et pandemisk problem, og mellem 7-10% af hele den voksne befolkning i Danmark formodes at leve med langvarige smerter, som kan hænge sammen med forandringer i kroppens naturlige smertehæmmende funktioner. Det kan undersøges ved hjælp af den såkaldte ”smerte-inhiberer-smerte”, eller conditioned pain modulation (CPM) metode. Vi har undersøgt dette fænomen hos raske mænd og konkluderer at CPM er et stabilt fænomen i raske, samt at koncentration, i lighed med CPM, har potentialet til at virke smertelindrende. Vi konkluderer endvidere, at CPM-effekt og ”koncentrationseffekt” ikke er det samme, og at de to fænomener ikke ser ud til at kunne booste hinanden.

Få adgang

Hvis du er læge, sygeplejerske eller anden sundhedsprofessionel kan du få adgang til hele artiklen ved at oprette en profil på BestPractice Nordic.

Brænder du for at skrive?

Vil du gerne dele din forskning eller dine kliniske erfaringer med dine kollegaer inden for netop dit speciale? Har du en ide til en artikel, som du gerne vil udgive hos os? Send redaktionen en mail på redaktion@bpno.dk

Send mail til redaktionen
Back to top